keskiviikko 28. marraskuuta 2018

Pelien kautta verkkopalvelujen käyttäjäksi

Teenpä pienen katsauksen vielä taannoiseen Enter ry:n järjestämään pelitapahtumaan Kampin palvelukeskuksessa. Kävijöitä oli runsaasti, kuten muinakin vuosina. Meillä oli Sadun ja Minnan kanssa tuttuun tapaan tabletit peleineen mukana ja eihän siinä ehtinyt juuri vessaan livahtaa tai vesipulloa laukusta kaivamaan, kun innokkaat pelaajat valtasivat areenan. Selkeänä erona aiempiin vuosiin oli kävijöiden omat älylaitteet. Pari vuotta sitten niitä ei juurikaan ollut, niin nytpä miltei jokaisesta laukusta tai taskusta kaivettiin jonkin sortin älyluuri tai tablettilaite esille. Ilahduttava kehityssuunta.

Pelien opastamisen ohessa ladattiin sovelluksia, lähetettiin sähköpostia, otettiin kuvaa, käytiin kurkkaamassa OmaKantaa ja otettiin chatilla yhteyttä Kansalaisneuvontaan. Satu ja Minna kertoivat myös älylaitteiden muista toimintamahdollisuuksista. SenioriVerkko on yhteisöllisyyden asialla eikä toimi varsinaisesti digiopastajana, mutta eihän me selkää käännetä jos joku sitä opastusta tarvitsee.

Sitten itse pelaamiseen ja peleihin. Enää ei lähestytty häveliäästi pelipöytiä, vaan reippaalla otteella ja iloisesti käytiin "peliluolaan". SenioriVerkon lisäksi  tapahtumassa paikalla oli Miina Sillanpää säätiön Muistipuisto sekä Vanhustyön Keskusliiton Vahvike. Enter ry:llä oli peleinä mm. Sanajahti, ristikoita, Älypää ja tietysti Counter Strike.

No, mitäpä me peluutettiin. Tässä vinkkejä kivoista tablettipeleistä. Meillä ne oli iOS-versioina, mutta useimmat tai vastaavia löytyy myös Android-käyttöjärjestelmälle. Spot the 7 difference (Spot erot - älypeli) oli oikein suosittu. Ei helpoimmasta päästä, mutta kiehtova ja innostava. Siitä syntyi ihan kilpailu yhdessä vaiheessa. Kokeneemmat pelurit innostuivat Brain It On -pelistä. Sekin vaatii paneutumista, mutta palkitsee pienellä haasteellaan ja innostaa jatkamaan tasoja. Palapeli, Jigsaw Puzzle kiinnosti heitä, jotka eivät aiemmin olleet pelailleet tai käyttäneet tablettia. Peli on helppo hahmottaa ja taso vaikenee hiljalleen edistyessä. Siitä oli hyvä lähteä kokeilemaan muutakin. Aikuisten värityskirja, Color Therapy "koukuttaa" upeillä väreillään ja visuaalisuudellaan. Se ei vaadi suurta aivoponnistelua, mutta rentouttaa ja tuo mielihyvää. Monta taiteilijaa syntyi päivän aikana. PixWordissa poimittiin sanoja ja ainainen suosikki on aivoja haastava nappipeli, Buttons and Scissors.

Näitä kannattaa kokeilla iäkkäiden kanssa ja pelata välillä itsekin. Aivot virkistyvät ja onhan nämä hauskoja. Lisäksi moni teki jälleen päätöksen hankkia älylaitteen... jollei muuta varten, niin välillä voi pelata ja katsella Ylen Areenaa tai kuunnella musiikkia YouTubesta. Siitä se sitten lähtee muukin kokeilu ja rohkeus ottaa laitteesta ja verkkopalveluista enempikin irti.

Parhaimmillaan pelaaminen on kahden ihmisen hienoa vuorovaikutusta.

2 kommenttia:

  1. Pelillisyys ja pelaaminen on oiva tie oppimiseen. Counter Strike on varmaan kiva "verenhimoisille" vetenaareille niin kauan kun heitä on.
    Taitaa olla aika vaikeaa perustella sille kuusi-vuotiaalle ettei sotapelit ja ampuminen ole hyvä asia, kun lapsenlapsi yllättää mummon ja vaarin niitä pelaamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottapa tuokin :) Mummot ja vaarit voivat yllättää.

      Poista

Jätä viesti DigiKyllille.

Yhteisöllisyys tekee hyvää ihmiselle

Yhteisöllisyys on meille kaikille tuttu sana. Siitä ja etenkin sen puutteesta puhutaan paljon. Se koetaan yleensä positiivisena ja voimaann...

Eniten luetut 2018