perjantai 22. huhtikuuta 2016

Tabletit auttavat hoitajia uuteen rooliin – sekakäyttö sallittua


-Oliko tarpeeksi raflaava otsikko, jotta jatkat lukemista? No hyvä, ei mennyt DigiKylliltä eiliset opit hukkaan.  Kävin nimittäin opettelemassa miten lehdistö nappaa juttuidean: räväkkä otsikko, heti ekassa lauseessa tulee olla shampanjapullon poksahdus ja toimittaja janoaa lisää shampanjavirtaa. Siis miten juttu jatkuisi?

Kohta mummot opettavat sote-ammattilaisia elleivät asenteet digitaalisuutta kohtaa muutu myös sosiaali-ja terveyspuolella. Miten saada vanhustyötä tekevät omaksumaan uusi rooli, jossa heidän tulee tukea asiakkaitaan digitalisaatiossa? Avainasemassa iäkkään ihmisen syrjäytymistä estämässä on paitsi iäkäs itse, myös hänen läheisensä ja kaikki työntekijät, jotka hän arjessaan kohtaa. Onko tämä joukko oikeasti tietoinen esimerkiksi mobiililaiteiden käytön helppoudesta? Pystyvätkö he kannustamaan kohtaamaan digitaalisaation ilman turhia mörköjä?

”Tuohan on näppärää. Oppisinkohan minä käyttämään tuota (tablettia)? Onko siinä myös pasianssi?” –kysyy Kaisa 83v. kotihoidon työntekijältä. Ihminen ei välttämättä edes tiedä mitä hyötyä hänellä olisi mobiililaitteesta, ellei joku ensin kerro tai näytä mitä sillä tehdään ja ymmärrä miten juuri tämä asiakas sen käytöstä hyötyisi. Vaikea on kuvitella kenenkään vakuuttavan tablet-laitteen käytön helppoutta, jos itse ei ole uskaltanut tai halunnut edes kokeilla sitä työvälineenä tai muuten vaan.

Kaisa muuten hankki itselleen oman tablet-laitteen. Hän pitää sillä nyt yhteyttä erityisesti nuorempiin sukulaisiinsa (Facetime, Skype), lukee päivän uutiset ja maksaa itse laskunsa. Ja pelaa pasianssia kuntouttavien muistipelien lisäksi! Otetaan tuosta ennakkoluulottomuudesta opiksi me nuoremmat.

Sekakäyttö on sallittua eli säilytetään vanhoja hyviä työtapoja ja otetaan rinnalle tueksi uusia. Työaika tehostuu ja palveluneuvonta paranee! Ja mummot ja vaarit tykkää.


Tutustumatta ei DigiKyllikään tietäisi mitä iloa ja hyötyä tabletista voi olla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti DigiKyllille.

Miten unelmamaisema herätetään eloon?

Oletko seurannut meidän muraalin eli seinämaalauksen luomista? Täältä voit lukea aiemmat blogitekstit . Miksi me sitä niin hehkutetaan? Mitä...

Eniten luetut 2018