torstai 10. tammikuuta 2019

Tilastot - SenioriVerkon painajainen

SenioriVerkon tavoitteena on saada iäkäs kohderyhmä mukaan verkkoyhteisöihin osallistumaan ja kokemaan yhteisöllisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta. Kohderyhmämme on iältään 70+. Käytännössä SenioriVerkon kohdalla se tarkoittaa, että enemmistö on lähellä 80 vuotta ja vanhin hiippailee sadan vuoden tienoilla.

Tilastokeskuksen julkaisun mukaan (linkki alla) 89 prosenttia 16–89 -vuotiaista suomalaisista käyttää nettiä ja käyttäjien osuus kasvoi vuonna 2018 vain vanhimmissa ikäryhmissä. Kuulostaa kaikkiaan hyvältä vai mitä?  No joo, mutta siinäpä se haaste meille! Tilaston mukaan ne iäkkäät, jotka ovat seuranneet jotain yhteisöpalvelua ovat tässä: 65–74 -vuotiaat, 29% ja 75–89 -vuotiaat, 10 %. Meidän porukka on tuo 10 % ...niin ja minne se meidän 100-vuotias unohtui tilastoista? Tässäpä pohdittavaa.

Vuonna 2018 kerroimme iäkkäille verkkoyhteisöjen ja verkkopalvelujen hyödyistä. Olemme kertoneet mitä niissä voi tehdä ja miten liittyä. Olemme harjoitelleet yhdessä mm. WhatsAppin käyttöä. Monilla on jo älykännykkä tai tabletti mukanaan, monilla ei. Lähestymme hyödyn ja palvelujen kautta. Teemme yhdessä, kokeilemme ja opettelemme jokaisen omaan tahtiin. Jokainen oppii omalla tavallaan. Ikä ei ole se este. Suurimpia esteitä ovat laitteiden puute, uskon puute, ennakkoluulot ja tietämättömyys näistä palveluista mahdollisuuksineen. Osan iäkkäistä omaiset, kanssasisaret ja lehtijutut ovat onnistuneet pelottamaan verkkopalvelujen vaaroista.

Innostus verkkoyhteisöjä ja -palveluja kohtaan on suuri, kun ennakkoluulot on ohitettu ja palvelut tuodaan hyödyllisinä ja hauskoina mahdollisuuksina eteen. Jatkamme sitkeästi tavoitettamme kohti. Ehkä Tilastokeskuksen vuoden 2019 tilasto näiltä kohdin olisi jo noussut edes hieman. Sitä odotellessa aloitamme iäkkäiden digikuvaus- ja Instagram-ryhmät. Ehkä se auttaa tilastojakin.

Stean 2020 strategian tavoitteet ovat: yhdenvertaisuus, kohtaamiset ja voimavarat. Nämä ovat meidänkin tavoitteemme. Kohtaaminen verkossa on yhtä arvokas kuin livenäkin ja joillekin ainoa vaihtoehto. Verkkopalveluissa ja -yhteisöissä iäkäs voi kokea toimivansa yhdenvertaisena kohtaajana saaden muilta voimavaroja. Tämän eteen SenioriVerkko toimii.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti DigiKyllille.

Yhteisöllisyys tekee hyvää ihmiselle

Yhteisöllisyys on meille kaikille tuttu sana. Siitä ja etenkin sen puutteesta puhutaan paljon. Se koetaan yleensä positiivisena ja voimaann...

Eniten luetut 2018