tiistai 5. lokakuuta 2021

Lisätty todellisuus herättää seinän hahmot eloon

Unelmamaisema on valmis!

Kontulan Helykodin asukkaat suunnittelivat oman aulansa seinälle muraalin eli seinämaalauksen. Pidimme neljä suunnittelutyöpajaa, joissa vapaamuotoisen keskustelun ja kahvittelun lomassa tutustuimme toisimme ja ideoimme maalausta. Luonto ja etenkin eläimet olivat asukkaiden mielessä, kun ajatuksia siirrettiin piirrellen paperille. Oli hauskaa seurata, miten keskustelut herättivät muistoja ja mielikuvitus laukkasi. Haaveiden ja toiveiden sanoittamisen avulla yhteisötaitelija Petri Laukkanen sai selville asukkaiden toivemaiseman, värit, hahmot ja äänet. Helykodin asukas Kaarina luki Mörrimöykky-runon ja se nauhoitettiin taustaääneksi.
Petri piirsi seinälle ensimmäiset vedot. SenioriVerkon Minna ja Satu olivat innokkaina auttamassa maalaamisessa. Pandemiasta johtuen asukkaat eivät voineet osallistua maalaamiseen. Pidimme maalaushetkistä live-lähetyksiä Facebookissa ja Instagramissa. Kun maalaus oli valmis, Petri aloitti hahmojen animoinnin ja äänien lisäämisen. Petri käytti tässä seinämaalauksessa lisätyn todellisuuden (lue mitä lisätty todellisuus tarkoittaa) Artivive-sovellusta. Saman ilmaisen sovelluksen ladattuaan katsoja näkee kännykkänsä näytöllä liikkuvat hahmot oikean maalauksen pinnalla.


Unelmamaisema - lisättyä todellisuutta sisältävä muraali -video Youtubessa (sisältää tekstityksen).

Jälkisanat:

Olemme iloisia, että lähdimme rohkeasti kokeilemaan uutta. Ei kannata miettiä aina niin paljon ihmisten ikää, vaan ihmistä siellä sisällä. On hyvä kuunnella kiinnostuksen kohteita, innostusta ja antaa uteliaalle mielelle sekä orastavalle mielikuvitukselle mahdollisuus ja tilaisuus toimia. Kun on kysymys luovuudesta, ei ole ikää.

Iso kiitos asukkaille, jotka innostuivat ja suunnittelivat teoksen. Ja iso kiitos myös Petrille (YMT Muraalitaide), joka on loistava yhteistyökumppani. Kiitos Helykodit ry, että saimme seinän ja vapaat kädet. 

Oikeudet: Mörrimöykky Säv. & San. Marjatta Pokela ©Warner Chappell Music Finland


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti DigiKyllille.

Yhteisöllisyys tekee hyvää ihmiselle

Yhteisöllisyys on meille kaikille tuttu sana. Siitä ja etenkin sen puutteesta puhutaan paljon. Se koetaan yleensä positiivisena ja voimaann...

Eniten luetut 2018