keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Missä se selkokieli luuraa?

Ollaan Sadun kanssa taas ihmetelty näitä tietotekniikka-asioita...tai lähinnä sitä miten ne hoituvat. Erääseen senioritaloon hankittiin taloyhtiölaajakaista - hieno asia. Asukkaille tuli aikanaan operaattorilta kirje jossa asiaan liittyvät toimenpiteet kerrottiin. Se paperi ei ollut todellakaan mitään selkokieltä. Menimme Sadun kanssa tutkimaan asiaa kun hämmentyneet asukkaat pyysivät.

He eivät ymmärtäneet lainkaan kuinka toimia. Jo sana laajakaista oli useimmille ihan outo. Vain yksi tiesi mikä on ethernet-kaapeli ja mihin sitä tarvitaan. Sitä hänkään ei tiennyt minne se liitetään. Kaksi asukkaista oli ymmärtänyt että mahdollinen entinen liittymä (mikä se on?) pitää perua ja ottaa uusi käyttöön soittamalla operaattorille. Muutamat luulivat että heidän pitää itse mennä jonnekin sähköpääkeskukseen laittamaan piuhat päälle.

Puhelimet kävivät kuumina isännöitsijälle joka ihmetteli ettei selvää tekstiä ymmärretä talossa. Miten niin selvää? Osa asukkaista ei puhu suomea kunnolla ja muutenkin  tietotekniikka on hieman outo aihepiiri näille iäkkäille. Onneksi vapaaehtoisemme Teuvo oli taas apuna ja porukalla ollaan hoidettu asiaa.

Eipä kukaan tätä pahuuttaan tehnyt. Ei kellekään vain tullut mieleen että kohderyhmä tarvitsee enempi opastusta ja asian "suomentamista " kansankielelle kuin muut (hyötyisi taatusti nuoremmatkin). Kunnollinen tiedotustilaisuus selkokielellä asukkaille olisi helpottanut isännöitsijänkin puhelinrumbaa ja säästänyt vaivaa sekä aikaa kaikilta.


Onneksi meillä on Teuvo apuna!

                                   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä viesti DigiKyllille.

Miten unelmamaisema herätetään eloon?

Oletko seurannut meidän muraalin eli seinämaalauksen luomista? Täältä voit lukea aiemmat blogitekstit . Miksi me sitä niin hehkutetaan? Mitä...

Eniten luetut 2018